Doporučuji
EveryTrail
Kontakt

Chlazení sluncem

Při založení jsem měl v plánu postupně popsat mou a synovu cestu k rybaření, ale tato informace mě natolik vzala, že jsem se rozhodl o ní něco napsat.

Při dnešním procházení webu jsem narazil na jeden článek, který popisuje některé vychytávky u vody. Dočetl jsem se jak se u vody zahřát, ale hlavně jsem narazil na způsob jak věci u vody chladit. Pro některé budu vypadat jako študák, ale jsem si jistý, že alespoň pro někoho to bude stejně přínosná informace jako pro mě. Jak si tedy u vody vychladit pivo? V prvním případě potřebujete sluníčko a to celkem ostré a pálící, vodu a nějaký absorpční materiál. Pokud někoho napadá absorpční chladící systém, tak uhodil hřebíček na hlavičku. V dnešní době na stejném principu pracují "zelené" klimatizace, ale také podobným způsobem pracovaly jedny z prvních chladniček s výparníkem. Tento systém je také znám majitelům autoledniček. Podívejme se na funkčnost blížeji. (Obr. 1. Solární chladnička. Zdroj: [2])

Absorpční chlazení pracuje na principu, při kterém se plynné chladivo nejdříve pohlcuje a následně vypuzuje z pomocné kapaliny. Silný roztok amoniaku přichází z absorpční nádoby do varníku. Po zahřátí stoupají páry amoniaku vzhůru do kondensátoru a slabý roztok amoniaku jde do trubice. Vzduch cirkulující žebry kondensátoru ochlazuje páry amoniaku na tekutý amoniak, který teče do výparníku. Vodík ve výparníku snižuje tlak amoniaku a nutí ho k odpařování. Proces extrahuje teplo z výparníku, který zase extrahuje teplo z ochlazovaného prostoru a teplota se snižuje.Slabý roztok amoniaku, který je udržován v trubici z varníku pohlcuje páry chladiva. Směs vodíku a amoniaku jde zpět do absorbéru, kde se vodík a amoniak oddělí a cyklus se opakuje. Výhodou chladniček pracujících na absorpčním principu je, že neobsahují žádný kompresor, žádný motor či jinou pohyblivou část. [1]

Tento složitý popis se dá celkem jednoduše vysvětlit. Jde v podstatě o to, že pokud budu zahřívat nějaký materiál napuštěný látkou schopnou odpařování, tak její odpařování bude odebírat energii nižší vrstvě, tudíž bude docházet k ochlazování předmětu. Jde v podstatě o víceméně podobný proces jako je termoregulační funkce u člověka. Když se člověk potí, tak při vypařování kapiček potu dochází k ochlazování pokožky a tím pádem k ochlazování krve proudící vlásečnicemi těsně pod jejím povrchem. Když vylezu z vody a najednou se zvedne vítr, tak díky tomuto principu mě bude pěkná zima. Dojde totiž k intenzivnějšímu odpařování zůstatkové vody z povrchu kůže.

Vraťme se k našemu problému s vychlazeným pivem. Pokud si výše uvedené skutečnosti převedeme do zjednodušeného prostředí u vody, budeme potřebovat pouze jednu jedinou věc. Tou věcí je nějaký kus látky. Látku namočíme do vody, omotáme s ní láhev nebo plechovku a vystavíme na sluníčko. To způsobí odpařování vody z látky a tím pádem i chlazení obalu piva. Vzpomeňte si na chvilky strávené v mokrém triku, tak nějak se cítí plechovka s pivem:-) Pokud se vám popisovaný systém líbí, můžete se nechat inspirovat jednou anglickou školačkou a vyrobit si jednoduchou chladničku pro Afriku u vás doma. http://www.ekoblog.cz/?q=node/453

Literatura:
 [1]Autoledničky [online]. c2011 [cit. 2011-01-26]. Chlazení.
Dostupné z WWW: http://www.autolednicky.cz/scripts/napoveda.php.
[2]LUPÍŠEK, Antonín. Ekoblog [online]. 11.1.2009 [cit. 2011-01-26].
Britská studentka vymyslela chladničku pro Afriku.
Dostupné z WWW: http://www.ekoblog.cz/?q=node/453.
[3]Quido magazín [online]. c2011 [cit. 2011-01-26]. Chladnička.
Dostupné z WWW: http://www.quido.cz/objevy/chladnicka.htm.

 

 

Průměrná známka: 1,71

Komentář ke článku (14)